воскресенье, 18 марта 2018 г.

Η χημική σύνθεση του  ξηρό κόκκινο κρασί:
 Αριστοτέλης  ονόμαζε το ξηρό κόκκινο κρασί - γάλα της Αφροδίτης  για το περιεχόμενο των βιολογικά ενεργών ουσιών. Η χημική σύνθεση αυτού του ποτού είναι, πράγματι, ποικίλη. Μπορεί να περιέχει μέχρι 600 μικροστοιχεία. Ωστόσο, η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες .. Οι κλιματικές συνθήκες, τη γονιμότητα του εδάφους, τις μεθόδους παραγωγής κρασιού, κ.λ.π. 
Τα κύρια συστατικά του ξηρού κόκκινου κρασιού είναι (ανά 100 g):


- νερό 88,2 g, υδατάνθρακες 0,3 g, πρωτεΐνες 0,2 g, αλκοόλες 75-160 g, τέφρα 0,3 g, ασβέστιο 18 mg σίδηρος 0,5 mg μαγνήσιο, 10 mg, φωσφόρος 10 mg, κάλιο 60 mg, νάτριο 10 mg, χαλκός 0,2-1 mg, ψευδάργυρος 0,1-5 mg, βιταμίνη Β 1 0,1 mg, βιταμίνη Β2 0,2 mg, βιταμίνη Β5 - 0,3-0,5 mg, βιταμίνη Β6 - 0,1-0,4 mg, βιταμίνη ΡΡ - 0,7-0,9 mg.
Νερό
Το κύριο μέρος του κόκκινου κρασιού είναι το νερό. Κατά μέσο όρο, 1 λίτρο 
ξηρού ερυθρού κρασιού αντιστοιχεί σε 920 ml νερού. Είναι χάρη στο νερό στο κρασί που σχηματίζονται διαλύματα που 
απορροφώνται γρήγορα και εύκολα από το σώμα.
Αλκοόλ
Το επόμενο συστατικό στο κόκκινο ξηρό κρασί είναι η αιθυλική αλκοόλη. 
Ανάλογα με την κατηγορία του ποτού, η ποσότητα του μπορεί να κυμαίνεται από 9 έως 14%. 
Η αιθυλική αλκοόλη καθορίζει τη δύναμη του κρασιού και συμμετέχει επίσης στη διαδικασία διάλυσης των ουσιών που περιέχονται στο ποτό. Σε μικρές ποσότητες σε κόκκινο ξηρό κρασί υπάρχουν επίσης προπυλικές, βουτυλικές και αμυλ αλκοόλες. Με την ευκαιρία, σε εύθετο χρόνο η ποσότητα τους μειώνεται.
Και ένα ακόμα συστατικό του κόκκινου ξηρού οίνου είναι η μεθυλική αλκοόλη. Είναι μια δηλητηριώδης ουσία. Είναι με ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με την αλκοόλη, όπως πονοκεφάλους, δίψα, κόπωση, ναυτία, τρόμο των χεριών. Αλλά σε κόκκινο ξηρό κρασί περιέχεται σε αμελητέες μικρές δόσεις - 0,2-1,1 g / l. Ως εκ τούτου, το βλαβερό αποτέλεσμα μπορεί να εκδηλωθεί μόνο όταν το ποτό είναι κακοποιημένο. 

Υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες σε κόκκινο ξηρό κρασί αντιπροσωπεύονται από τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, καθώς και από διάφορους πολυσακχαρίτες. Αποτελούν μια πολύτιμη πηγή ενέργειας, καθώς απορροφώνται πολύ γρήγορα στο αίμα, πρακτικά χωρίς επεξεργασία στο πεπτικό σύστημα. 

Τανίνες

 Οι τανίνες πέφτουν σε κόκκινο ξηρό κρασί από φλούδες και σπόρους σταφυλιών.
Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης του μούστου, τα κύτταρα τους πεθαίνουν και το ποτό είναι πλούσιο με στοιχεία χρωματισμού και αντίστοιχη γεύση και άρωμα. Η ποσότητα των τανινών μπορεί να φτάσει έως και 5 g / l. Προσδιορίζουν το χρώμα και τη γεύση του κρασιού. Επιπλέον, έχουν βακτηριοκτόνο δράση, βελτιώνουν τη σύνθεση και την πήξη του αίματος, απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.
Οξέα
Η σύνθεση του κόκκινου κρασιού περιλαμβάνει οργανικά οξέα: μήλο, κρασί, γαλακτικό και άλλα. Επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα του προϊόντος, καθώς και την ικανότητά του να παλεύει με παθογόνους παράγοντες.
Αμινοξέα
Στο κόκκινο κρασί, υπάρχουν σχεδόν όλα τα βασικά αμινοξέα και ακόμη και αρκετά πεπτίδια (μόρια που αποτελούνται από πολλά αμινοξέα). Συμβάλλουν στη μετατροπή του οίνου σε υγρό αλκοολικό οξύ, του οποίου η οξύτητα (pH) είναι κοντά στην οξύτητα του στομάχου. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό για τις χημικές διεργασίες που λαμβάνουν μέρος στο σώμα μας.
Πολυφαινόλες
Αυτή είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνιστώσες του κόκκινου ξηρού κρασιού. Αρχικά, οι πολυφαινόλες περιέχονται στο φλούδι και στα κουκούτσια των σταφυλιών και στη διαδικασία της ζύμωσης το μούστο μετατρέπεται στο ίδιο το ποτό. Συνήθως η συγκέντρωσή τους  μέχρι 3 g / l. Με πολυφαινόλες περιλαμβάνουν φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή, ανθοκυάνες, φλαβανόλες, Chinoin, κουμαρίνες τα οποία είναι σε θέση να εκκρίνουν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ιδιαίτερα πολύτιμες ιδιότητες είναι η ρεσβερατρόλη - ένα φυσικό αντιβιοτικό που μας προστατεύει από βακτήρια, μύκητες και άλλα παράσιτα. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ουσίας όπως η σιρτουινη( sirtuins η Silent Information Regulator 2 proteinsSIR2, υπεύθυνη για την αιώνια νεότητα.
Quercetin
Αυτή η φυσική βιολογικά δραστική ένωση που ανήκει στην ομάδα της βιταμίνης P. 
Είναι ένα αντι-βακτηριοκτόνο, αντιαλλεργικά και παράγοντα ανοσοδιεγερτικά επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και δοθιήνες, βελτιώνει την ελαστικότητα και την ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση νεφρική νόσο . Quercetin αναστέλλει το σχηματισμό των ελκών και αιμορραγία στο στομάχι και εντερικά τοιχώματα, και ομαλοποιεί τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, quercetin σταματά την ανάπτυξη της λευχαιμίας και των όγκων της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του εγκεφάλου.
Βιταμίνες και μεταλλικά άλατα
Η σύνθεση του κόκκινου ξηρού οίνου περιλαμβάνει περίπου 24 χρήσιμα ιχνοστοιχεία που συνδυάζονται καλά μεταξύ τους και απορροφώνται γρήγορα από το σώμα. 
Μεταξύ αυτών: 
- Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β5, Β6). Αυτές οι βιταμίνες είναι απλά απαραίτητες για την κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του ενεργειακού μεταβολισμού, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Συμβάλλουν στην ταχεία ανάκαμψη του σώματος μετά από τις ασθένειες και τις λειτουργίες που έχουν πραγματοποιηθεί, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση, έχουν θετική επίδραση στη θεραπεία των δερματικών παθήσεων, βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος, τα μαλλιά και τα νύχια. 
- Η βιταμίνη ΡΡ (νικοτινικό οξύ) είναι ζωτικής σημασίας για το
οξειδωτικές και αναγωγικές διαδικασίες στο σώμα, ανάπτυξη ιστών, ομαλοποίηση του μεταβολισμού του λίπους, σχηματισμός αιμοσφαιρίνης και αριθμός ορμονών. Το έργο του καρδιαγγειακού συστήματος εξαρτάται από αυτό. 
- Το ασβέστιο και ο φώσφορος εμπλέκονται στο σχηματισμό οστών. 
- Το κάλιο είναι υπεύθυνο για την εργασία των νεύρων και των μυών, διατηρώντας την ισορροπία του νερού του σώματος. 
Ισορροποιει την πίεση και απομακρύνει τη σκωρία, ανακουφίζει τους σπασμούς, μειώνει το πρήξιμο. 
- Ο ψευδάργυρος παρέχει ένα φυσιολογικό μεταβολισμό και μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα. 
- Ο σίδηρος είναι μέρος της αιμοσφαιρίνης του αίματος, η οποία συμμετέχει στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τους ιστούς.
- Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρώντας την ισορροπία της μικροχλωρίδας. 
- Το μαγγάνιο είναι σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη των κυττάρων, την κανονική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, την αφομοίωση της βιταμίνης Β1, του σιδήρου και του χαλκού. Επίσης ρυθμίζει το επίπεδο γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα. 
- Το μαγνήσιο συμμετέχει στις ενεργειακές διεργασίες, η κυτταρική ανάπτυξη, η φυσιολογική συστολή και η χαλάρωση του καρδιακού μυός εξαρτώνται από αυτό. 
- Το νάτριο ρυθμίζει την ισορροπία μεταξύ οξέος-βάσης και μεταβολισμού νερού-αλατιού. Παίζει το ρόλο ενός φυσικού αντιοξειδωτικού και απομακρύνει τοξίνες από το σώμα. Επιπλέον, το νάτριο είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της περίσσειας οξέος από τα κύτταρα, ειδικά τα εγκεφαλικά κύτταρα. Λόγω του αυτοκαθαρισμού νατρίου των νεφρών.

Комментариев нет:

Отправить комментарий